Actua Cultura, PACrepresenta, Què fem?

2020: Dietari del primer any d’Actua Cultura

31 de desembre 2020.

PAC és entitat fundadora i impuslora d’Actua Cultura 2%

Novembre-desembre de 2019: el sector cultural -majoritàriament representat a través d’associacions d’àmbit transversal- assoleix un consens mai abans aconseguit per reclamar a la Generalitat de Catalunya un pressupost digne. Per primera vegada, representants de l’àmbit de les arts escèniques, editorial, audiovisual, arts visuals i música s’uneixen i es coordinen per a reivindicar no només un 2% del pressupost, sinó per lluitar per un canvi de paradigma en el tractament de la cultura en la nostra societat.

 

Gener-febrer de 2020: Actua Cultura inicia la seva activitat per denunciar la precarietat de l’actual situació i activa una taula de diàleg a tres bandes, amb el Departament d’Economia i el Departament de Cultura, amb la intenció de concretar mesures realistes per arribar al 2% del pressupost a curt termini. Inici de la campanya de promoció d’adhesions per Whatsapp i Twitter.

 

Març-juny de 2020: Projecció en primícia del vídeo divulgatiu d’Actua Cultura a la gala dels Premis Enderrock. Inici de la campanya de difusió del vídeo divulgatiu també en forma de micro-càpsules de 8 segons a Twitter i a Instagram. Primer acte reivindicatiu a la Plaça del Rei de Barcelona per dir “prou” i reclamar el 2% del pressupost en Cultura amb centenars de persones del sector, tant de l’esfera pública com privada, a peu de carrer. Pocs dies després el covid 19 provoca un confinament total. Actua Cultura s’adapta a la gravetat de la nova situació i inicia una intensa interlocució política per exigir d’immediat un pla de rescat per la cultura, un dels principals sectors afectats per la pandèmia. Un cop finalitzat l’estat d’alarma i amb els primers rebrots del virus, una resolució injusta obliga a tancar novament la major part d’activitats i espais culturals.

 

Juliol-agost de 2020: Es crea una nova comissió, Actua Cultura Segura. L’objectiu és treballar frec a frec amb el PROCICAT per revertir de manera progressiva els tancaments culturals garantint tots els protocols sanitaris, i amb la voluntat de gestionar de la millor manera possible el període de convivència amb el covid-19. D’altra banda, gràcies a la interlocució sense treva amb els diferents grups polítics, pel juliol hi ha una aprovació per unanimitat al Parlament de Catalunya d’obrir, de manera immediata, una taula de diàleg per acordar un calendari concret per arribar al 2%.

 

Setembre-novembre de 2020: Estrenem setembre amb nou canvi de titular al capdavant del Departament de Cultura. El Govern de la Generalitat declara la cultura com un bé essencial, equiparant-la als tres pilars de l’Estat del benestar: sanitat, educació i serveis socials. Malgrat que només és una declaració d’intencions és rebut com una notícia positiva. A tres mesos justos de les eleccions al Parlament de Catalunya iniciem la campanya diària a Twitter “Pren partit per la cultura, pren partit pel 2%”

 

Desembre de 2020: El Parlament aprova una resolució per unanimitat per arribar al 2% del pressupost en quatre anys, en la darrera comissió de Cultura de la legislatura. Quatre anys és massa temps i el primer any sembla que l’augment és mínim. No només necessitem un pressupost digne, sinó un lideratge polític ferm disposat a defensar-lo a capa i espasa. Seguim a la cua en polítiques culturals en relació als nostres veïns d’Europa. La lluita continua.

 

Activitat del primer any d’Actua Cultura en xifres

Adhesions: 700

 • Adhesions d’entitats, associacions i particulars que representen la major part del teixit cultural català.

Accions institucionals: 32

 • 27 reunions presencials o telemàtiques
 • 3 assistències a sessions parlamentàries
 • 2 assistències de representació a actes d’altres entitats

Accions comunicatives: 26

 • 12 notes de premsa
 • 9 entrevistes
 • 3 campanyes a XXSS (adhesions, vídeo divulgatiu, Pren partit per la cultura-pren partit pel 2%)
 • 1 roda de premsa
 • 1 dinamització diària de notícies del sector a Twitter @ActuaCultura (2.880 seguidors)

Iniciatives parlamentàries sobre pressupost cultural: 5

 • 6/02/20: Interpel·lació a iniciativa del grup PSC- Units per Avançar
 • 13/02/20: Moció a iniciativa del grup PSC- Units per Avançar
 • 17/06/20: Moció a iniciativa del grup Ciutadans
 • 3/07/20: Proposta de Resolució a iniciativa de PSC- Units per Avançar
 • 14/12/20: Resolució a iniciativa de Junts per Catalunya

Actes reivindicatius: 1

 • 9/03/20: Acte de concentració “Un crit per la cultura” a la Plaça del Rei de Barcelona per a reclamar el 2% del pressupost en Cultura.

Premis: 1

 • En la categoria de “Cultura” a La gala temàtica de la Nit de les Revistes en Català, de l’Appec, per haver estat capaços “de reunir tot el sector cultural del país per reivindicar davant les administracions un pressupost mínim del 2% per la cultura”.

Actua Cultura és un programa-agenda d’accions que treballa per a un canvi de paradigma en el tractament de la cultura. Arribar al 2% del pressupost del Departament de Cultura, en línia amb la mitjana europea, és el nostre primer objectiu.

#ActuaCultura         #PrenPartitCultura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *