El Valor de les sòcies, Entrevistes Sòcies

Entrevista a Mireia Pozo (Maya Films)

12 de març 2024,

Des de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), apostem per visibilitzar a professionals de la producció en actiu, mitjançant entrevistes. L’objectiu és conèixer amb profunditat l’actualitat i el futur de la producció audiovisual des del punt de vista de les productores sòcies i altres empreses i agents que formen l’òrbita PAC.

Avui tenim el plaer de xerrar amb Mireia Pozo productora de Maya Films.

  1. Parla’ns una mica de la història de la teva productora i de quina és la vostra línia editorial?

Maya Films és una productora bastant nova, es va fundar entre el 2019 i el 2020 amb l’objectiu de fer cinema compromès, amb un missatge conscient al darrera i una producció sostenible, ja sigui en forma de sèrie, de documental o de pel·lícula, però sempre amb un missatge conscient i de la mà de l’art també.

Vàrem començar fent spots, corporatius i videoclips. I ara, aquest any, estem centrats en desenvolupar el primer llargmetratge documental i la primera docuserie de la productora. El documental s’anomena “Guardianes” i parla de com reconnectar amb l’origen i com trobar l’equilibri entre la modernitat i l’ancestralitat des del punt de vista d’una jove indígena de l’Amazònia Equatoriana. I el projecte de docu-sèrie és una fashion house de Barcelona que produeix moda sostenible d’alt standing amb l’objectiu de canviar la indústria de la moda.

     2.  Què significa per a tu ser productora? Quin valor aporta la tasca d’una productora independent al mercat?

Per a mi el productor/a és qui ajuda a tirar endavant el projecte, és una mica com el pare o la mare d’un projecte. Ha d’encaminar-lo, donar-li totes les facilitats i obrir-li les portes perquè tiri endavant. A més, en el cas d’una productora novell, com jo, també he d’anar aprenent i millorant dia a dia.

Sobre el valor que aporta la tasca del productor independent, és la possibilitat d’apostar per projectes diferents, menys convencionals que poden venir d’un director/a que potser no tindria l’oportunitat amb una productora gran, i que té un projecte que val la pena ser produït i explicat.

 “Per a mi, el productor independent, és una mica qui aporta la varietat i la diversitat dins l’oferta audiovisual del moment

    3. Quina és la situació actual de la producció independent?

Des del punt de vista d’una persona que està aprenent i s’està obrint pas en aquest sector, em sembla que està creixent. Penso que s’estan donant oportunitats a través d’ajudes a noves productores, subvencions o programes d’acompanyament i formació, tant a productors independents com a directors que fan la seva òpera prima. Jo sóc més directora que productora però veig que s’estan destinant recursos, tot i que clar, se’n podrien destinar molts més si comparem Espanya amb França per exemple. Crec que cal millorar molt la inversió en cultura i cinema.

    4. Què és el que et decideix a entrar en un projecte?

Per començar cal que hi hagi la disponibilitat i el temps, però després, el més important és que encaixi amb mi, que connecti amb els meus valors. Sabent que el camí d’una producció és  dur i llarg, cal sobretot que el senti meu i que em desperti passió, perque sense passió no es mou res.

    5. De quina producció estàs especialment orgullosa i per què?

De les dues que estem fent ara: “Guardianes” i “Behind the Seams”.

    6. Quins són els principals reptes de ser productor?

Per a mi, el repte principal és entendre com funciona tot, perquè són moltes coses. Entendre quins són els mercats més interessants per a cada projecte, quins són els festivals, quines són les ajudes, com es presenten aquestes ajudes i fer-te un calendari per a organitzar els terminis, també la importància que tenen els aliats i els coproductors, així com el valor de tenir un mentor/a, experimentat, que et pugui guiar quan tens dubtes de cap a on anar o a quina porta picar.

Cal entendre el valor que té un mentor/a, experimentat que et pugui guiar quan tens dubtes de cap a on anar o quina porta picar

   7. Quina és la teva motivació per seguir treballant en aquest sector?

Explicar històries. És el meu objectiu des de fa molt temps; des de que vaig decidir que la meva eina per moure consciències seria l’audiovisual. Això ho vaig sentir fa temps i fins avui no ha canviat. M’ho he arribat a plantejar molts cops, m’he dit: segur que és això el que vols fer? Perquè és difícil. Vull dir, de veritat que has de fer això? I la resposta sempre ha sigut que si.

  8. Quin consell donaries a un productor que estigui començant?

Crec que ha de saber primer si té la passió per fer-ho, perquè no és un camí fàcil. Si sent que té la passió per produir projectes, ja té la part més important, la resta és anar aprenent pel camí i rodejar-te de les persones adequades.

 

One thought on “Entrevista a Mireia Pozo (Maya Films)

  1. Trini maya ha dit:

    Mireia es una persona molt implicada amb el audio visual i té moltes inquietuds per tot i sobretot per què el mont sigui més sostenible etc.. mol te sort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *