Logo 40 anys de PAC
Activitats

40è Aniversari: PRODUCTORS AUDIOVISUALS DE CATALUNYA

20 d’abril 2018.

40è aniversari de PAC
Quatre dècades representant als productors independents

Aquest 2018 PAC compleix 40 anys i més que un aniversari volem fer una celebració especial, un reconeixement a tots els productors que amb esforç i confiança ens han fet créixer: els que en formem part en l’actualitat, però també tots aquells que pertanyen a la història de la nostra associació. Continuem defensant que junts farem més camí que en solitari i convençuts que cal posar en valor la figura professional del productor independent.

El dia 24 d’abril de 1978, neix com a patronal d’empreses productores audiovisuals, la primera associació de productors cinematogràfics, amb el nom d’ “Agrupació Catalana de productors cinematogràfics independents”. Més tard la coneixeríem com l’ACPCA (Associació Catalana de Productors Cinematogràfics i Audiovisuals), però “l’agrupació de productors” (tal com familiarment la denominen els seus fundadors).

Firma Fundadors de PAC

Aquell dilluns d’Abril uns quants productors es van reunir per signar l’acord de creació de la nostra associació amb l’objectiu de defensar i de representar els interessos  i els valors de la professió. És una data de referència per a tot el sector, ja que marca la creació d’una entitat pionera que establiria les bases del sector i seria un punt de partida del llarg camí que 40 anys després han recorregut plegats tots els productors.

Els productors fundadors van ser un total de vint-i-dos i, vist ara en perspectiva, hem de ser molt conscients de la importància de la decisió que van prendre així com de la tasca audiovisual que van encetar. Les noves generacions hem recollit el testimoni i la gran responsabilitat de futur que ens van deixar tots aquests grans professionals. Recordem alguns dels que van signar l´acta de constitució: Vicente Aranda, Bigas Luna, Pepon Coromina, Josep Ma. Cunillés, Josep Luis Comeron, Josep Maria Forn, José Antonio de la Loma o Josep Antoni Pérez Giner.

Al llarg d’aquests anys, l’associació ha estat presidida per professionals com ara Josep Antoni Pérez Giner, Josep Ma. Forn, Jordi Tusell, Enrique Viciano, Helena Matas, Carles Jover, Pere Fages, Isona Passola, Antoni Llorens, Carles Balagué, Xavier Atance, Jordi Roigé, Joan Ginard i actualment Albert Serra. Molts d’ells amb una trajectòria i carrera singulars que formen part de la història del nostre cinema

Sumar 40 anys d’existència és una fita important que ha estat possible gràcies a l’esforç altruista de les successives Juntes Directives, Comissions i associats que amb el seu suport, la seva constància, i el seu treball no retribuït econòmicament, han contribuït a millorar el sector cinematogràfic a Catalunya.

Cal dir, que la feina del productor, és intensa, sense horaris, i demana molta dedicació. Els productors poden passar per moments molt dolços i de molt reconeixement, però també estan exposats al fracàs. Podríem dir, que la seva és una activitat extrema que sovint és més embolicada que la trama d’una pel·lícula.

En 120 anys d’història el cinema ha evolucionat i s’han viscut canvis increïbles i radicals que han provocat crisi irenovacions de tota mena. A Catalunya els hem viscut també i, per exemple, ja a l’any 1980 podíem llegir al diari AVUI aquest titular:  “Greu perill de mort  del cinema a Catalunya”.

Retall hemeroteca diari AVUI

I és que ja estem avesats a moments de traspàs i d’angoixa, com el que vivim actualment, però també hi ha moments en que s’imposa el creixement i l’optimisme. Són moments d’entusiasme en el què sembla que es poden superar els obstacles i es possible continuar produint cinema. Des de l’associació es va impulsar la creació de FAPAE i també s’han viscut dues escissions, i a continuació la creació d’una federació pròpia dels productors catalans PROA, on PAC va exercir la primera presidència el 2008. Tot això és fruit dels canvis del sector, però a dia d’avui, PAC, per mèrits propis, és un referent que permet resseguir la evolució de la producció audiovisual a Catalunya.

CREANT FUTUR DES DE 1978’

El sector continua evolucionant, s’han incorporat noves generacions de productors que tenen el repte de continuar les tasques encetades pels seus predecessors.

Celebrem, doncs,  els primers 40 anys i podem dir que hem aconseguit “Crear futur des de 1978”. Treballem per ajudar al sector a progressar i a reivindicar la figura del productor. Som una associació amb una mirada transversal que representa productors de tots els formats: cinema, documental, televisió, animació, noves tecnologies, multimèdia, publicitat…. Tenim un model d’associació col·laboratiu què creu en les sinergies entre formats, persones i empreses. Som transparents, amb Juntes obertes. Per tot això, PAC ha aconseguit crear una associació forta i propera. En definitiva un espai de diàleg entre productors.  Apostem pel talent del productor i del creador independent; estimulem la cooperació empresarial mentre ens adaptem a les noves realitats per que la nostra voluntat  és la mateixa des de 1978: Crear futur.

Els nostres associats són un reflex de la riquesa d’un sector creatiu que és divers, canviant, flexible i en constant evolució.

Estem preparant un acte per celebrar amb tots vosaltres aquest aniversari , però volem que també sigui un homenatge a un gran productor en fa uns dies ens va deixar: Josep Anton Perez Giner. Seguir la seva trajectòria professional és entendre l’evolució de la figura del productor. Volem retre homenatge al “Mestre” perquè ell va desenvolupar la seva tasca amb excel·lència participant en més de 120 pel·lícules al llarg de 65 anys. És un referent i un model a seguir. Conèixer la seva filmografia és adonar-se de la lluita titànica d’un productor per a fer realitat els projectes en els què va creure. A la seva filmografia hi ha títols que són a dia d’avui fites de la cinematografia catalana, espanyola i, per que no dir-ho, mundial. Va crear escola i a nosaltres ens agradaria emmirallar-nos en una figura tan gran com la seva .

Logo PAC 40è aniversari
Dimarts 24 d’Abril, Barcelona.

3 thoughts on “40è Aniversari: PRODUCTORS AUDIOVISUALS DE CATALUNYA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *