10 de febrer 2022.
Des de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), apostem per visibilitzar a professionals de la producció en actiu, mitjançant entrevistes. L’objectiu és conèixer amb profunditat l’actualitat i el futur de la producció audiovisual des del punt de vista de les productores sòcies.
Avui tenim el plaer de xerrar amb en Miquel Romans, productor de Principal 2a Films.
1 Parla’ns una mica de la història de la teva productora i de quina és la vostra línia editorial?
Nosaltres naixem entre finals del 2011 i principis del 2012, després d’una trajectòria de 6 anys a Estudios Pirámide. Tenia ganes de començar una nova època amb els meus projectes. Vaig començar com a freelance i després d’agafar un projecte de publicitat vaig començar la productora amb un servei integral de producció. Vam encadenar diversos projectes publicitaris i va permetre l’arrencada de l’empresa.
La línia editorial va començar adreçada a la publicitat i a la comunicació per les empreses en treballs per encàrrecs. Amb el temps, des de 2015 exactament, vam poder desenvolupar altres línies, com la ficció i els documentals que és la nostra línia actual.
2 Què significa per a tu ser productora? Quin valor aporta la tasca d’una productora independent al mercat?
El productor té diversos vessants. Està la visió logística i empresarial, i la creativa. La manera idònia és agrupar les dos vessants. Fer la coordinació, els pressupostos, etc., amb una mirada empresarial i industrial; juntament amb la part creativa. És important que el productor tingui interioritzada la part creativa i veure el projecte des de la visió dels departaments creatius d’art, fotografia, del director, etc.
És important un lideratge i tenir les capacitats per a fer l’arrencada del projecte des dels seus inicis.
3 Quina és la situació actual de la producció independent?
En el terme de la ficció soc una mica novell, hem fet curtmetratges, web sèries, documentals… Però, pel que diu la indústria, estem força dominats per les plataformes i el finançament privat està arraconant al productor independent. Per al productor independent hi ha un risc molt gran; i fa la sensació que sense la unió i les sinergies amb altres productors sembla complicat sobreviure.
Altres opcions poden ser les subvencions, que de vegades s’adonen dels problemes i intenten ajudar als productors independents. No tot és blanc o negre, de vegades hi ha grisos.
El productor té diversos vessants. Està la visió logística i empresarial, i la creativa. La manera idònia és agrupar les dos vessants.
4 Què és el que et decideix a entrar en un projecte?
Depèn de la línia editorial. Els projectes de ficció han de tenir un argument i tractar uns temes que ens agradin i tinguin una visió similar a la nostra. Has de tenir una connexió amb el projecte i la visió que vol mostrar. Entrar en un projecte amb el qual no estiguis motivat o no t’agradi, crec que és una errada.
Respecte a la publicitat és diferent perquè són encàrrecs. Tot i que hi ha encàrrecs que no t’agraden, i altres que sí. L’ideal és un encàrrec que tingui una visió similar a la teva.
5 De quina producció estàs especialment orgullosa? Per què?
Hi ha dos projectes del que estic especialment orgullós.
El curtmetratge Omar que vam fer amb la Sandra Forn i que va sortir del Producers Meet Producers. La història tracta sobre un jove tutelat que va estar a un centre de menors i el van acabar expulsant del país. Vam tenir una ajuda de l’ICEC gràcies a la Sandra i la seva productora. Em va ajudar molt perquè vaig aprendre moltíssim com a director i productor.
Després vàrem fer un documental, Mauthausen 2030, sobre la memòria històrica. També estic orgullós perquè és difícil poder donar vida a aquest tipus de projectes culturals.
6 Quins són els principals reptes de ser una productora?
El primer repte i essencial és aconseguir que la família del productor tiri endavant i podem sobreviure.
Després està la part romàntica del sector i és apostar pel contingut cultural. És un contingut complicat però el sector audiovisual ha de tenir un compromís amb la cultura, més enllà de l’entreteniment.
Has de tenir una connexió amb el projecte i la visió que vol mostrar. Entrar en un projecte amb el qual no estiguis motivat o no t’agradi, crec que és una errada.
7 Quina és la teva motivació per seguir treballant en aquest sector?
Crec que tots tenim la mateixa motivació, i és que ens agrada molt i és una passió. Quan hi ha èpoques molt dolentes, després trobes una època bona i es compensen. Però el resum és, que és una passió i que t’agrada la teva professió.
8 Un consell per a una productora que comença.
És un tòpic, però potser és no aturar-se, tenir constància i ser perseverant. En el meu cas, ara faré la primera pel·lícula com a director, però he fet de tot des dels meus inicis, des de “vallero” fins a auxiliar de producció o muntador. He treballat en tota mena de projectes per a poder estar en contacte amb el sector, saber el què s’està produint i intentar quedar-te amb el millor de cada projecte per poder aprendre.
No s’ha de abaixar la guàrdia i s’ha de continuar.