El Valor de les sòcies, FrameFriday

#FrameFriday – Aamelat. Jornaleres de la guerra

Divendres, 22 de març del 2024,

Avui dediquem el #FrameFriday a ‘Aamelat. Jornaleres de la guerra’ de la nostra sòcia Films de l’Orient. És el segon documental de la directora Eva Parey i ha estat presentat al Festival de Màlaga recentment, on ha rebut una gran acollida.

Amb la presentació al festival malagueny,

el colpidor documental inicia així la seva trajectòria en festivals sensibles a la realitat de les dones i a la defensa dels drets humans, mantenint una clara intenció social de reivindicar el seu compliment i també de valorar el poder de resiliència del col·lectiu de dones i nenes sirianes que, fugides de la guerra, sobreviuen en una situació de total explotació en assentaments informals al Líban. “Aamelat” significa “jornaleres” en àrab. L’obra, testimoni íntim i coral de la seva dura realitat, va néixer amb les diverses estances de la seva directora al Líban: en total, 5 setmanes acollida per una família siriana a un assentament informal. La seva mirada, a primera línia de la realitat, va generar en un primer moment un fructífer projecte periodístic i una exposició fotogràfica itinerant, que s’ha pogut visitar a la Sala d’Exposicions de la UAB fins dimecres, 20 de març.

Ampliant ara les seves fronteres com a llargmetratge documental (produït per Films de l’Orient i “Frame 77”), “AAMELAT. Jornaleres de la guerra” segueix donant la necessària veu a una realitat silenciada, iniciant el seu recorregut en aquesta secció en clau de dona del Festival de Màlaga. Creada per la periodista Mabel Lozano en col·laboració amb l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament malagueny, “Afirmando los derechos de las mujeres” visibilitza i reivindica des de l’any 2008 el paper de la dona a la indústria cinematogràfica. En aquesta 27ª edició del Festival, la secció ha comptat amb la participació de 12 obres: 10 curtmetratges i 2 llargmetratges, entre els que figura “Aamelat. Jornaleres de la guerra”; i que han estat escollides entre 300 obres participants.

Us deixem amb la fitxa tècnica, la sinopsi i el tràiler!

Fitxa tècnica
  • Espanya, 2023.
  • Durada: 60”.
  • Producció: Films de l’Orient, Frame 77.
  • Productores: Sandra Forn i Eva Parey
  • Direcció, Fotografia, Muntatge i Direcció Artística: Eva Parey.
  • Guió: Georgette Pascual i Mònica Pallí Vert.
  • Música: Bruno Franquet.
  • So: Enric Anton.
  • Gradació de color: Marc Castellet.
  • Documental realitzat amb el suport de: Institut de les desigualtats (que ha inclòs el documental en el seu programa “Deconstruint blanquituts: dones lliures d’islamofòbia i racismes”, suportat per l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament; i la implicació dels Ajuntaments de Santa Coloma de Gramanet, Sant Boi, Mataró, Terrassa i Sabadell, des de l’Àrea de Cooperació i Solidaritat; així com de la Fundació Girbau.

Sinopsi
Des de l’esclat de la guerra a Síria, hi ha refugiades que fa anys que treballen com a jornaleres a la Vall de la Bekaa, en condicions d’explotació. Les seves filles, nounades quan van entrar al Líban, també treballen al camp avui dia. El seu futur és incert. No poden prosperar a l’èxode perquè no se’ls reconeix la nacionalitat, ni l’estatus de refugiades, ni els seus drets més fonamentals. No poden tornar a Síria mentre duri la guerra.

Tràiler

Si vols formar part del #FrameFriday, fes-nos arribar la teva producció amb una petita sinopsi, informació sobre la durada, director i gènere a més d’una imatge que la representi i en farem difusió a les nostres xarxes!

S’accepten produccions dels darrers cinc anys. Escriu a xarxes@pac.cat / pac@pac.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *