Publicacions

OPA – PAC: “S’està produint massa cinema (a Catalunya i a Espanya)?” Joan Corbella

26 de març 2024,

A Espanya, al gener i febrer van ser 98 títols, dels quals 22 corresponen a produccions amb participació catalana (ja sigui parcial o total). Aquests films aniran entrant –si troben distribuïdora i espai a les sales- a l’exhibició en els mesos propers, i ara mateix encara hi estan arribant títols produïts l’any anterior. La pregunta òbvia és: quin percentatge d’aquestes obres arribarà al públic, i amb quines condicions d’explotació (sales, temps) i quins resultats? Aquest fenomen és comú a tota Europa, amb unes xifres entre el 20 i el 30% d’obres que no arriben a estrenar-se en la gran pantalla.

Davant d’aquestes dades, cal fer alguna cosa? El dret a intentar aixecar un projecte de pel·lícula de ficció, animació o documental és innegable i les facilitats de producció han augmentat amb la tecnologia avançada. A més, el suport públic i de les televisions -criticat en totes direccions eternament- ajuda a mantenir una plèiade de productores de totes les mides, però molt poques de gran dimensió, cosa que fa que a les taules estadístiques les grans televisions espanyoles –obligades a invertir en cinema- i les seves productores satèl·lits encapçalin un any rere l’altre els rànquings de producció… i després de resultats d’exhibició en sala.

Si projectem les dades de gener a febrer a tot l’any, amb un ritme constant de producció se superarien fàcilment els 500 títols a Espanya i el centenar a Catalunya. Probablement, i previsiblement, no s’hi arribi ja que hi ha una certa tendència a acumular les produccions en diversos moments de l’any, però no deixen de ser xifres espectaculars. I potser alarmants. Alarmants perquè cal reflexionar si l’actual parc de sales te la fortalesa suficient per a absorbir tantes novetats, comptant amb la competència de les plataformes per l’atenció del públic. Hi ha setmanes que per comptar les estrenes fa falta més dits que els de les dues mans, i això dificulta que puguin mantenir-se en un nombre de sales i el temps adequats per a aprofitar bé la primer finestra audiovisual.

 

Descarrega l’informe

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *