Activitats, El Valor de les sòcies

MoMA: Anys radicals del cinema català, 1968-1978.

25 d’octubre 2018.

El MoMA acollirà una mostra comissariada per Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, que recull els anys més radicals del nostre cinema i que veuran la llum del 25 d’octubre fins al 10 de novembre del 2018. El museu nord-americà projectarà amb còpies de la Filmoteca de Catalunya, pel·lícules de Portabella, Forn, Ribas Padrós.

Què en sabem dels productors dels films?

Amb la transició, sorgeix un alliberament intel·lectual. Els cineastes que durant anys havien estat artística, i políticament censurats per les seves idees, creen peces amb un to provocatiu. Però, tot aquest ressorgir de l’audiovisual català, va tenir uns responsables que sovint romanen en l’oblit, els productors.

Hem fet una recerca de quins eren aquests productors que van fer possibles projectes tan arriscats, en una època delicada i convulsa com va ser el període del 1968-1978. Sorprèn que gairebé la meitat de la mostra que es projectarà al MoMA prové d’agrupacions de productors o bé, de productors anònims. La qual cosa denota que la figura del productor, no estava consolidada. Aquí, us deixem el recull:

La vieja memoria, 1977.

Producció: J.A. Pérez Giner (Prozesa)

Impressió de 35 mm. En castellà i català; Subtítols en anglès. 175 min.

Sinopsis: Realitzat durant la incipient democràcia espanyola, The Old Memory és un preciós registre de la Guerra Civil Espanyola tal com ho testimonien els seus principals protagonistes supervivents. La tensió entre nacionalistes i republicans segueix sent palpable en el documental de Camino, però també sorgeixen tensions entre comunistes, anarquistes i trotskistes.

Sexperiencies, 1968.

Producció: José María Nunes

Projecció digital. En espanyol; Subtítols en anglès. 92 min.

Sinopsis: Sexperiencies vol infondre la seva política activista i les ansietats eròtiques amb esperit llibertari, Sexperiences és una fascinant pel·lícula subterrània que segueix les reaccions d’un home gran i una dona més jove als titulars de diaris de 1968.

Montserrat, 1970.

Producció: Anònim

Projecció digital. En espanyol, català; Subtítols en anglès. 10 min.

Sinopsis: Els cineastes anònims van rodar aquestes imatges durant una assemblea d’intel·lectuals que protestaven contra la pena de mort pels terroristes bascos.

Manifestacions a Barcelona [Febrer 1-8, 1976], 1976.

Producció: Anònim.

Catalunya. Projecció digital. En espanyol, català; Subtítols en anglès. 20 min.

Sinopsis: Les imatges de cineastes sense nom capturen les manifestacions massives a Barcelona exigint llibertat, amnistia i autonomia.

El sopar, 1974/2018.

Producció: Pere Portabella Films 59.

Projecció digital. En espanyol, català; Subtítols en anglès. 65 min.

Sinopsis: Cinc antics presos polítics es reuneixen en secret en una casa de camp el 1974 per explicar les seves experiències a la presó. Portabella recentment va remasteritzar la seva pel·lícula per oferir un context més històric i contemporani.

Llarg viatge cap a la ira, 1969

Producció: Llorenç Soler

Projecció digital. En espanyol; Subtítols en anglès. 26 min.

Sinopsis: L’arribada d’emigrants del camp a la ciutat provoca situacions de desarrelament i pobresa. Aquest documental militant i clandestí, mostra la inadequació del parc d’habitatges, la precària situació laboral i la misèria que s’uneixen en un sentiment que desenvoca en aquest llarg viatge cap a la ira.

El camp és per a l’home, 1973

Producció: Colectivo de cine de classe

Projecció digital. En espanyol; Subtítols en anglès. 50 min.

Sinopsis: Mostra dels conflictes sobre la terra, explotació laboral i les experiències d’immigrants d’altres regions d’Espanya que busquen l’èxit en la rica Catalunya.

La resposta / M’enterro en els fonaments,1969/1976.

Producció: Josep Maria Forn

35mm. En català; Subtítols en anglès. 82 min.

Sinopsi: Una pel·lícula trencada pels censors de Franco i invisible en la seva versió catalana fins a l’establiment de la democràcia espanyola, The Answer és el retrat ferotge d’un estudiant d’esquerres que traeix a la seva xicota per matar a un home ric d’alt nivell polític.

Bloqueig, 1973.

Producció: Antoni Padrós

Projecció digital. En espanyol; Subtítols en anglès. 127 min.

Sinopsi: Sexualment i políticament insatisfet, quatre marginats es refugien en una brossa d’escombraries en aquesta sàtira sense pietat del franquisme i els somnis de pipa de la contracultura revolucionària.

La ciutat cremada, 1976.

Producció: Josep Maria Forn Costa, Leo Films, Repiso Ruiz, Fernando Teide P.C.

35mm. In Catalan; English subtitles. 156 min.

Sinopsi: El primer film de llengua catalana publicat després de la mort de Franco, The Burned City se centra en una família burgesa arrossegada a la cruenta confrontació entre l’exèrcit espanyol i les classes treballadores de Barcelona al juliol de 1909, un conflicte provocat per la convocatòria de tropes de reserva per a Espanya campanya militar-colonial al Marroc.

L’orgia, 1978.

Producció: J.A. Pérez Giner (Prozesa)

35mm. In Catalan; English subtitles. 101 min.

Sinopsi: Una festa de casa de cap de setmana es converteix en una orgía, però fins i tot amb tot el sexe hi ha temps per a les digressions cinematogràfiques, xocolata amb xurros i bon humor.

Informe general sobre algunes qüestions d’interès per a una projecció pública, 1976.

Producció: Pere Portabella (General Report)

Projecció digital. En espanyol, català; Subtítols en anglès. 154 min.

Sinopsi: Filmat en els mesos posteriors a la mort del general Franco el 1975, l’Informe General és una crònica vital dels últims dies de la dictadura, ja que els líders polítics espanyols lluiten amb la transició pacífica a la democràcia.

Ocaña, retrat intermitent, 1978.

Producció: Josep Maria Forn, J.A. Pérez Giner

Projecció digital. En espanyol; Subtítols en anglès. 85 min.

Sinopsi: Aquest documental sobre el pintor andalús Ocaña, no és només un fascinant retrat de Barcelona a la fi dels setanta sinó també de la vida i l’art d’un home gay que exigeix ​​la llibertat sexual.

Numax presenta… 1979.

Producció: La caixa de resistencia dels obreres en vaga de la fàbrica Numax.

Projecció digital. En espanyol; Subtítols en anglès. 115 min.

Sinopsi: En aquest revelador documental, el cineasta observa i participa en un experiment d’autogestió pels treballadors de la fàbrica Numax de Barcelona, des de 1977 fins a 1979.

Manderley, 1980.

Producció: Sociedad Cooperativa Limitada Manderley

Projecció digital. En espanyol; Subtítols en anglès. 105 min.

Sinopsi: Enamorats i fantasiosos durant les seves vacances d’estiu a Santander, un grup d’amics homosexuals experimenten un canvi que serà per sempre.

Pots trobar més informació sobre PAC aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *