PACrepresenta

PAC participa en l’acte Mobilitza’t per un futur audiovisual en català

27 d’octubre 2021.

El passat 19 d’octubre la PAC va participar a l’acte organitzat per Òmnium Cultural Mobilitza’t per un futur audiovisual en català.

En aquest trobada, moderat per Marc Giró, es va presentar la problemàtica de l’avantprojecte de la llei del audiovisual, ja que  nova llei no preveu cap reconeixement real al plurilingüisme de l’Estat. Amb el redactat actual, la llei relaxa les obligacions dels operadors globals i reforça la minorització del català en l’audiovisual. Aquesta llei és clau per a la llengua i que marcarà les pròximes dècades en un sector tan estratègic com l’audiovisual, ja que és la que permet als països exigir que les plataformes com Netflix, HBO o Disney+ tinguin obligacions per les obres europees i quotes de respecte lingüístic.

Per aquesta raó, al llarg de la jornada es van determinar els aspectes essencials que s’haurien de tenir en compte a l’hora de fer la transposició de la llei europea de l’audiovisual:

  1.  Que les plataformes i operadores, independentment del país on tinguin la seu, hagin de tenir en el seu catàleg un mínim d’un 15% de producció pròpia en català i que aquests productes siguin ben visibles en el catàleg.
  2. Que les plataformes hagin de tenir un mínim d’un 60% del seu catàleg doblat al català, incloent-hi totes les estrenes de l’any en curs.
  3. Que no s’eliminin competències reguladores del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) en detriment de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).
  4. Que el mecanisme previst a la llei per obligar les plataformes a finançar via impostos a Radio Televisión Española (RTVE) inclogui també la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la resta de televisions públiques dels Països Catalans amb l’objectiu d’enfortir la seva missió de servei públic, de difusió del català i de dinamització de la indústria audiovisual catalana.

En aquesta reivindicació també va participar en Norbert Llaràs, president de la PAC, on va recalcar la importància de que les productores independents mantinguin la propietat intel·lectual de les seves obres per així poder garanantir la llibertat a l’hora d’escollir quins continguts fer i en quina llengua produir-los.

Podeu veure tota la trobada aquí

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *