El Valor de les sòcies, Producció Emergent

‘Catorce de marzo’, de la productora sòcia Ayhe Productions, participa al Script Station del Berlinale Talents 2024

10 de gener 2024,

L’òpera prima, de les productores catalanes Contraria i Ayhe, és l’únic projecte nacional seleccionat

Catorce de marzo’ és un drama inspirat en una experiència personal del director que explica la història de dos germans de 11 i 6 anys que s’enfronten al que senten que podrien ser les seves últimes 24 hores junts abans del divorci inevitable dels seus pares, on hauran de respondre davant del jutge amb qui prefereixen viure a partir d’ara.

“De la mateixa manera que uns pares no poden triar entre els seus fills, un nen no hauria de triar entre els seus pares”, afirma l’Alberto Gross, director del llargmetratge. I afegeix: “M’interessa retratar la complexitat que pot arribar a tenir un divorci mal gestionat ja que, normalment, el porten a terme un conjunt de bones persones prenent males decisions; no hi ha bons ni dolents”. “Amb ‘Catorce de marzo’ no vull parlar de víctimes ni de culpables, simplement vull posar l’accent en els fills i viure aquesta experiència, tan normalitzada avui en dia, des del seu punt de vista”, exposa el director. “El punt de vista de dos nens que es troben, sense voler-ho, enmig d’un conflicte del qual no haurien de formar part”.

 

El debut al llargmetratge de Gross segueix la línia dels seus treballs anteriors, els curtmetratges ‘Grietas’ (2019) i ‘SOLO’ (2022). Seleccionats a festivals com Camerimage, Tallinn Black Nights Pöff Shorts, Bogoshorts o In The Palace; ‘SOLO’ va aconseguir la Nominació als Premis Gaudí 2023 i la candidatura als Premis Goya 2024. En ambdues obres “ja es pot entreveure un clar interès de l’Alberto per explorar conflictes familiars i humans, des d’un enfocament realista, quotidià i cru, sense edulcorar les situacions”, afirmen les productores catalanes del projecte, Contraria Media i Ayhe Productions. “Un estil tan personal del director que aconsegueix que l’emoció del moment impacti a l’espectador, convidant-lo a pensar sobre el que ha vist”, conclouen les empreses que han acompanyat el director des dels seus primers treballs i repeteixen una vegada més amb la seva òpera prima.

Catorce de marzo’ ja ha format part de laboratoris nacionals com La Incubadora ECAM 2023, el programa de desenvolupament del qual han sorgit pel·lícules com ‘Cinco Lobitos’ o ‘20.000 especies de abejas’, i també la residència catalana Faberllull al 2022, organitzada entre d’altres per l’Acadèmia del Cinema Català. A més, el guió, escrit pel propi Gross juntament amb Tomàs Bayo Encontra, va ser un dels tres finalistes al Premi de Guió Julio Alejandro organitzat per la Fundació SGAE el 2022.

La participació a la propera edició del Script Station en el marc del Festival de Berlin suposa un pas més per al projecte, que genera interès no només a nivell nacional, sinó també a nivell internacional, on ja va debutar el 2021 al laboratori Ekran+ de la Wajda School a Polònia (on també van participar anys enrere ‘Estiu 1993’ de Carla Simón o la propera pel·lícula de Celia Rico, ‘Los pequeños amores’).

Els responsables de les productores celebren la gran oportunitat que suposa que ‘Catorce de marzo’ participi al Script Station i afirmen que “a més d’ajudar en els últims detalls del guió per donar-li encara més solidesa”, ara que ja comptem amb l’ajuda de desenvolupament de l’ICEC i el projecte està llest per començar a aixecar la resta de la finançament, “la Berlinale i l’EFM són un espai ideal per presentar-lo al mercat internacional, i també per posar-lo en valor a nivell nacional i sumar suports per la pel·lícula”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *