El Valor de les sòcies, Entrevistes Sòcies

Entrevista a Alicia Verdés (Lizzia Produccions)

27 de maig 2024,

Des de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), apostem per visibilitzar a professionals de la producció en actiu, mitjançant entrevistes. L’objectiu és conèixer amb profunditat l’actualitat i el futur de la producció audiovisual des del punt de vista de les productores sòcies i altres empreses i agents que formen l’òrbita PAC.

Avui tenim el plaer de xerrar amb Alicia Verdés productora de Lizzia Produccions.

  1. Parla’ns una mica de la història de la teva productora i de quina és la vostra línia editorial?

Nosaltres ens hem instaurat com a productora fa relativament poc, fa un any i mig. Jo en sóc la fundadora i d’orígen sóc actriu i directora de cinema, tot i que he produït i engegat altres projectes: sóc cofundadora de la productora Ojalá Projects, he aixecat també els projectes que he dirigit….ara és diferent, ara és una aposta de present i, sobretot, futur i ara som Lizzia Produccions, productors emergents. La nostra línea editorial posa el focus en un cinema independent : que sigui genuï, humà i compromès. I a la vegada ens interessen les temàtiques socials, sobretot centrades en la dona i els nous rols de feminitat i de masculinitat de la societat actual.

En qüestió de  gèneres podem anar de la comèdia al drama, sempre que hi hagi una bona historia al darrere, sobretot el drama social, tots ells centrats en l’època actual.

     2. Què significa per a tu ser productora? Quin valor aporta la tasca d’una productora independent al mercat?

La feina del productor és indispensable i molt important, sovint penso que no llueix prou, sobretot en el tema de reconeixements i premis, són figures que estàn en un segon pla però el productor és la producció o gran part d’ella…sinó no es pot executar.

Nosaltres no venim de ser productors, jo sóc actriu i directora, el Raúl Quirós és escriptor, la Vera és directora d’art etc. I així som un grup de professionals de l’àmbit audiovisual moguts per un mateix interés: el d’explicar històries.

Ens considerem productors creatius, aprenents de productors executius. Estem aprenent a ser-ho per la necessitat de tirar endavant les nostres pròpies històries com a creadors.

Estem preparant-nos molt i tenim moltes ganes de crear sinergies, tirar endavant projectes i poder col.laborar amb altres productores més grans o amb més recorregut. Tenim una cosa molt important, penso: experiència en el sector, il.lusió i empenta.

La feina del productor és indispensable i molt important, sovint penso que no llueix prou, sobretot en el tema de reconeixements i premis, són figures que estàn en un segon pla però el productor és la producció o gran part d’ella…sinó no es pot executar.

     3. Quina és la situació actual de la producció independent?

A nivell global i nacional és un bon moment per l’audiovisual i, per tant, per engegar produccions. S’està produïnt més que mai i, més important encara, s’estàn fent coses de qualitat.

El cinema català està en auge, sen’s considera a Europa, tenim una fornada de directores que ho peten arreu, tenim unes bones escoles que formen bons professionals i s’està construïnt, per fi, el que crec que aviat podrem dir que és una industria.

Després la figura del productor independent és molt àmplia, aquí estem tots, els petits i els grans i cadascú aborda la seva feina i la seva professió de manera diferent, cadascú té la seva estrategia i la seva mirada.

     4. En que esteu treballant? Propers projectes?

Nosaltres intentem treballar amb diferents projectes amb paral·lel, doncs som conscients que uns surten i altres,  doncs, possiblement triguin més en sortir.

És important per nosaltres tenir projectes ambiociosos que busquen la participació d’una productora/es més gran que la nostra i que aquestes  puguin ser el múscul que necessitem, que ens poguem complementar. Tenim el llargmetratge “Santa Nefija. La patrona de las putas” sobre un grup de putes que ocupa l’edifici que utilitzen els seus proxenetes per prostituïr-les amb l’objectiu d’empoderar-se i contruïr-se un món a mida. Tenim la sitcom “Quaranta i MILF. Un brindis per nosaltres” sobre els nous rols de feminitat en un grup de dones entre els 40-50anys. Aquests projectes busquen partner, aprofito per fer la crida, tenim els paquets de desenvolupament a punt.

Però per altra banda també ens interessa rodar, produir, crear projectes que tinguin garantia absoluta de materialitzar-se i, que ens permetin estar actius dintre l’àmbit de la ficció i, és per això, que tenim diversos projectes de curtmetratges. Aquest mes de maig estem rodant el curtmetratge “El primer alè”, una història sobre les famílies monoparentals, estem molt contentes. Rodar ens encanta!

    5. De quina producció estàs especialment orgullosa i per què?

Com som productors emergents, tenim poca història,encara…potser parlaré una mica de la meva carrera anterior com a productora i directora.

Jo tinc especialment  carinyo al curtmentratge “Alba significa amanecer” és un curt que va tenir molt bona acollida i que vaig escriure, dirigir i produir i que hem toca d’aprop perque em va ajudar a deixar anar el dol per la pèrdua de la meva mare, altre vegada és una historia de dones i del vincle inquebrantable entre mares i filles.

Per altre banda també la creació de la productora Ojalá Projects, també m’ha donat moltes alegries, m’ha permès viatjar i conèixer altres realitats. És una productora que utiliza l’art com a  eina d’empoderamnet pel canvi social i amb la que, per exemple, vam fer un projecte que va acabar amb un documental sobre els squats, les cases ocupades de refugiats que hi havia al barri anarquista d’Exarchia a Atenes.

    6. Quins són els principals reptes de ser productor?

A nosaltres la part creativa ens raja sola, jajaj.

Per tant…el repte és aixecar el finançament, això és com un viatge de l’heroïna…és un periple.

La presa de decisions també és molt important, fins a on arriscar. A on entres a on no entres, poder veure, intuïr on hi ha potencial. També és molt important la capacitat d’anticipar-se, de veure més enllà.

   7. Quina és la teva motivació per seguir treballant en aquest sector?

Seguir explicant històries que ens motivin. Sempre. Sen’s dubte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *