16 de maig de 2022.
Des de PAC feia temps que volíem col·laborar amb el D’A Film Festival de Barcelona. Gràcies a l’esforç conjunt de Xènia Puiggrrós, Montse Triola (PAC), Rafa Alverola (ECAM), Pedro Andrade (D’A) i Pau Ortiz (GAC) el 2022 hem dut a terme la jornada d’indústria, Producció Emergent Catalana, dins el D’A FILM LAB 2022 , a la seu de la SGAE. el passat 5 de maig.
Producció Emergent Catalana, és una jornada d’indústria pensada per a donar impuls a les productores catalanes emergents que estan desenvolupant en el seu primer, segon o tercer llargmetratge. L’acció s’emmarca dins la iniciativa creada per PAC “Tandem productores Festivals“ encarada a fer ús de la xarxa que envolta els festivals, amb l’objectiu d’enfortir el teixit del sector audiovisual català.
La Jornada PRODUCCIÓ EMERGENT CATALANA va comptar amb les següents accions
09.00-12:00 MENTORIES
12:00-13:30 MASTERCLASS MARQUETING DIGITAL
15:00-16:00 MASTERCLASS SOBRE AJUDES SELECTIVES (ICAA)
15:00-17:00 PANEL SOBRE COPRODUCCIONS DE PROXIMITAT
17:00-18:30 TROBADA INFORMAL DE PRODUCTORES I GUIONISTES
MENTORIES
Projectes seleccionats:
¿Cuando Aterrizarás?
Strana
Malo Será
La nit no fa vigília
La pel·lícula dels Caputxins
Distància
La jornada va començar mentoritzant els sis projectes triats. Aquests disposaven de tres taules, amb perfils de mentors/es molt diversos que aportaven noves visions al projecte.
Una taula comptava amb Xesc Cabot (Atiende Films) i Norbert Llaràs (Alhena Production) . Una altra taula formada per Eva Morsch (programadora en diversos festivals) i David Ciurana (Fosca Films). Finalment una tercera taula encarregada d’orientar als participants sobre les possibilitats de distribució del seu projecte. Els mentors d’aquesta taula van ser Hebe Tabachnik (Programadora de diferents festivals com el de Palm Springs) Xavier Lezkano (Distribuïdor a Flamingo Films) i Joan Sala (Filmin).
Al llarg de tres hores, diferents projectes van passar per les mentories amb l’objectiu de consolidar i treballar en la viabilitat dels seus projectes.
Aquesta acció m’ha semblat fantàstica, és necessària realment molta ajuda i molt d’impuls, tant creativament com en producció i distribució, per tal de tirar endavant un projecte. És una acció molt útil ja que gent experta et dona una valoració des de fora del projecte, t’ajuden a reconduir-lo i a que això vagi tirant endavant. Les mentories són fonamentals per impulsar aquest cinema més desvinculat de les grans produccions.
Pau Pericas
Aquestes iniciatives són molt agraïdes ja que donen impuls a la producció de talent emergent, cosa totalment necessària en aquesta indústria.
Alba Forn (Vivir para ver Films)
Aquest tipus d’iniciatives em semblen vitals per projectes petits i independents com el nostre, ja que ens donen una empenta tant a nivell de guió, producció i distribució. Això és molt important, sobretot en el nostre cas ja que acabem de graduar-nos de la universitat i tota ajuda és benvinguda.
Pau Vall (La nit no fa vigília)
Aquestes accions són molt útils, ja que es tracta de reunions individuals però amb varios mentors amb lo que no només et contesten les teves preguntes sinó que moltes vegades entre els propis mentors acaben tractant temes que tu ni t’havies plantejat i és allà on es veu la seva experiència.
Ed Antoja i Isabel Pastor (La diferencia)
MASTERCLASS MARQUETING DIGITAL
Un cop acabades les mentories es va donar pas a un Taller de màrqueting a càrrec de Luis León Acosta soci fundador del Equipo Sopa, una agencia de creativitat estratègica de marca. Luis Leon Acosta durant la presentació va estar parlant de la seva experiència en el sector i dels projectes en els que ha participat del món audiovisual. Projectes entre els que destaquen la sèrie de Movistar “La Peste” o “Carmina o Revienta” . El taller va servir a molts dels seus participants a aprendre a encarar els seus projectes des de un punt de vista més fresc i natural.
Cal mirar els projectes des de una nova perspectiva, fresca i diferent. Cal reconèixer el valor de cada producte i potenciar-lo mitjançant el màrqueting. Moltes pel·lícules, algunes de molt bones, no acaben tenint el ressò que mereixen ja que no potencien prou l’apartat de màrqueting, i moltes vegades això pot decidir l’èxit o el fracàs del vostre projecte
Luis León Acosta
MASTERCLASS SOBRE SELECTIVES
Un cop finalitzat el taller de mentories i després d’una pausa per dinar, les accions es van reprendre amb dues activitats paral·leles. Una dirigida a parlar sobre les subvencions selectives. Aquesta es va encarar cap a informar i difondre els diferents paràmetres per accedir a finançament públic, a càrrec de Joan Montesinos (Amor & Lujo). Els assistents van poder gaudir d’una presentació amena que els va permetre apropar-se al món de les subvencions selectives, cada cop més importants per a tirar endavant projectes independents.
Avui en dia el ICAA concedeix 7 punts a tots aquells projectes que comptin amb dones en posicions de cap de departament. Per tant és quelcom que s’ha de tenir en compte si volem optar a les ajudes públiques
Joan Montesinos
PANEL SOBRE COPRODUCCIONS DE PROXIMITAT
Paral·lelament a la sala Mompu es va realitzar una ponència sobre Coproduccions de proximitat a càrrec de Eva Morsch, Carles Pastor (Gaia Audiovisual) i Alba Sotorra (Alba Sotorra S.L). Aquesta acció estava destinada a apropar i fer valdre les coproduccions de proximitat, una forma de tirar endavant els projectes que cada cop va prenent més força.
Tant TV3, com A PUNT i IB3 tenen una bona sintonia i moltes ganes de defensar un mercat comú
TROBADA DISTESA DE PRODUCTORES I GUIONISTES
Finalment la jornada es va tancar amb una trobada distesa entre Productors Audiovisuals de Catalunya i Guionistes Associats de Catalunya. La trobada va aplegar a gent d’ambdues associacions, cosa que va permetre enfortir la xarxa entre guionistes i productores.