28 de novembre 2022
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) en el seu informe Anual de l’Estat de la cultura i de les arts 2021 -on es fa públic el desenvolupament del sistema cultural català i tota la feina realitzada al llarg de l’any anterior- ha esmentat la incuvadora Producers Meet Producers com a cas d’exemple d’ “Una nova generació de Productores”.
UNA NOVA GENERACIÓ DE PRODUCTORES
Una de les característiques dels films i projectes audiovisuals rodats a Catalunya durant l’any 2021 és el desdoblament o multiplicació de les figures dels coproductors en una mateixa obra. Pot haver-hi moltes explicacions sobre aquest fenomen, però un de ben clar és que respon a l’emergència d’una nova fornada de productores que acompanya i impulsa el relleu generacional i de gènere que ja s’ha certificat en l’audiovisual català. La vitalitat d’aquestes productores i el fet de sentir-se vinculades generacionalment a cineastes contrasten amb les dificultats amb què es poden trobar a l’hora de finançar els seus projectes, donat que els ajuts públics sovint estan condicionats a l’historial previ que les productores puguin aportar. Aquesta seria una raó de les aliances puntuals en films concrets on les productores més novelles necessiten l’aval d’alguna productora més consolidada. Alhora, aquesta col·laboració també serveix per conèixer els procediments de gestió de les diverses formes de finançament i optimitzar els mecanismes de producció i difusió. 22 — Informe anual CoNCA Com a espais d’observatori d’aquest fenomen realment significatiu, emergent i renovador, podem referir-nos a algunes iniciatives de les associacions de productors. Un dels exemples és el premi anual al desenvolupament de noves productores que atorga l’associació PROA en el seu «Programa de Creixement Empresarial» durant el festival de Sitges. En l’edició de 2021, el premi ha anat a parar a la productora The South Project Movies, amb el film La noche de la infancia, de Xisi Sofia Ye Chen, un projecte desenvolupat en el Màster de Documental de Creació de la UPF. Com a projectes finalistes d’aquesta mateixa edició hi havia Fractal 7, amb L’estrany, d’Oriol Guanyabens; Quatre Films, amb Bodegón con Fantasmas, d’Enrique Buleo; Los Olvidados Films, amb Cara Sucia, d’Ignacio Acconcia, i La Parcela Producciones, amb Ultravioleta, de Mamen Díaz.
Durant el Festival de Sitges l’associació Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC) promou la trobada anual «Producers Meet Producers», en la qual es posa en relació productors novells amb productores més consolidades, a partir d’iniciatives de mentoria i de consultoria. També ha posat en marxa un sistema de formació online adreçat a aquest target de noves productores. En la seva setena edició, l’any 2021, «Producers Meet Producers» va presentar alguns casos d’èxit, com ara Visitante, produïda per Beniwood i Life & Pictures, i Traspassant Murs, mentoritzada per Createl. Aquesta aparició de noves productores té caràcter vocacional. Així com en altres moments de la història de l’audiovisual català moltes noves productores naixien per iniciativa dels mateixos autors per tal de mantenir el control dels seus projectes, ara són figures joves que plantegen estratègies de producció, moltes d’elles disruptives, de cara a consolidar-se en aquest camí, acompanyant i generant carreres autorals i projectes innovadors.
Pag. 22 – 23 de l’informe publicat al juny, 2021