El Valor de les sòcies

Entrevista a Gorka Lasaosa (Producciones Intemperie)

Fotografia de Gorka Lasaosa (esquerra) i Ales Payá (dreta)

Des de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), apostem per visibilitzar a professionals de la producció en actiu, mitjançant entrevistes. L’objectiu és conèixer amb profunditat l’actualitat i el futur de la producció audiovisual des del punt de vista de les productores sòcies.

Avui tenim el plaer de xerrar amb Gorka Lasaosa, productor de Producciones Intemperie, que entre altres premis i nominacions, ha sigut el guanyador del Premi Productor/a Emergent PAC 2022 en el Festival Filmets.

1.  Parla’ns una mica de la historia de la vostra productora i de quina és la vostra línea editorial.

Ara mateix la meva productora es troba en un estat embrionari. Nosaltres vam ser productora audiovisual, fiscalment parlant, durant els dos anys que vaig tenir el meu teatre a Madrid. He produït una desena d’espectacles teatrals i n’he dirigit sis. Aquests són els meus inicis en el món de la producció, tanmateix jo tenia molt clar que volia dedicar-me també a la producció audiovisual. Ara, un cop tancat el teatre i els problemes derivats, ja estic tramitant la nova S.L.  Amb això vull dir que la carrera de la meva productora audiovisual sóc jo produint i codirigint amb Empatik Films, “Pocos, Buenos y Seguros”. Ara estic desenvolupant contingut, un parell de pelis, una sèrie, i m’estic enfocant en tenir varietat de projectes en desenvolupament per veure que acaba sortint i que es queda al calaix. Per això vull tenir varietat per tal de poder atacar diferents possibilitats a l’hora de produir-los.

D’altra banda crec que tan en Pocos, Buenos y Seguros, com en la resta de projectes que estic desenvolupant, són històries que porten situacions personals a lo polític. Hi ha un caire social que els recobreix. També són històries basades en fets reals; lo que no vol dir que renunciï a fer ficció com a tal, però sí que veig que el denominador comú en totes aquestes històries hi és.

 

Va ser una sorpresa, que Productors Audiovisuals de Catalunya, d’on jo sóc, doni un reconeixement d’aquesta índole al nostre primer projecte. Em va ajudar a ubicar-me i a prendre consciència del que he fet.”

 

2. Que significa per tu ser productor/a? Quin valor aporta la tasca del productor independent al mercat?

Jo entenc que la tasca del productor és acompanyar el procés creatiu d’un projecte en tots els nivells. Crec que el productor ha d’estar en tots els processos, tan en desenvolupament, com en l’execució i postproducció del projecte. Però a tot  això cal donar-li una base econòmica i un sentit real d’execució. Ara em trobo aprenent a participar creativament en altres tasques que desconeixia i evidentment intentant donar una base econòmica als projectes per tal que es puguin desenvolupar.

3. Quina diries que és la situació actual de la producció independent?

Personalment veig que la producció independent de cinema és un acte molt dependent, ja que depèn de diversos actors i agents, mai és quelcom que es pot realitzar un mateix. Es depenen de televisions, de subvencions, plataformes, laboratoris, incubadores…. Això moltes vegades ens ajuda a realitzar les nostres produccions, però moltes altres acaba convertint-se en un obstacle. Això fa que avui en dia no es pugui parlar de producció independent com a tal, ja que com he dit depèn d’una cosa o altre.  Ara per ara veig que la tasca del productor independent és encaixar amb aquests requisits i desenvolupar plans de finançament que moltes vegades van canviant. S’estan obrint cada cop nous canals per finançar projectes i com a productor cal estar alerta i atent per aprofitar aquestes vies.

4. Que és el que et decideix entrar en un projecte?

Tant en “Pocos, buenos y Seguros” com en els projectes que s’han quedat en el calaix, i els projectes que estic desenvolupant en l’actualitat, em succeeix que hi ha quelcom que em toca de manera personal. També haig de veure clar que des de el moment de creació del projecte, fins a la exhibició, podré dedicar-m’hi en cos i ànima. Has d’entendre que hi estaràs des de la primera versió de guió fins a les vendes internacionals. Has de comprendre que acompanyaràs al llarg d’aquest viatge al director, guionistes, ja que el camí sempre és llarg. Per tant han de ser projectes que despertin un compromís personal, projectes que encara que es compliquin molt i et facin patir en el procés saps que estàs gaudir.

 

Personalment veig que la producció independent de cinema és un acte molt dependent, ja que depèn de diversos actors i agents, mai és quelcom que pot realitzar un mateix. Es depenen de televisions, de subvencions, plataformes, laboratoris, incubadores…. Això moltes vegades ens ajuda a realitzar les nostres produccions, però moltes altres acaba convertint-se en un obstacle.

 

5. De quina producció estas especialment orgullós i perquè?

Bé, de moment només en tinc una, Buenos, Pocos y Seguros, però et puc assegurar que n’estic molt orgullós. Però també vull afegir que em sento molt orgullós de poder desenvolupar aquests projectes, ja que tots són molt ambiciosos, en el bon sentit de la paraula, però estic content de poder continuar desenvolupant coses que em motiven i en les quals confio que tenen prou valor com per poder ser realitzades. Un dels projectes en els que estic treballant és la història que comença quan Pocos, Buenos y Seguros acaba. Honestament estic molt content de la línea que està agafant Intemperie i dels projectes que estem abarcant.

Vull afegir que per mi va ser molt especial fer aquest curtmetratge ja que era la meva primera experiència com a productor audiovisual, i veure que tota la feina que vam fer s’ha vist reflexada en els premis i les nominacions que ens hem endut ha sigut quelcom perfecte. Poder-ho haver coronat amb els dos premis que ens vam endur a Filmets ha sigut un honor.

Paral·lelament haver pogut guanyar la membresia de PAC durant un any m’ha motivat molt a seguir endavant treballant en altres continguts.

6. Quins són els principals reptes de ser un productor?

En la meva situació iniciàtica estic veient que el gran repte es finançar i trobar finançament per els projectes. Jo el que també estic intentant, és que quan entro en un projecte com a finançador minoritari o coproductor, busco productores amb qui tingui  una afinitat, ja sigui política, o en la forma de veure i entendre l’art i la cultura. Amb Empatik Films és evident perquè ens vam ajuntar. Som petites productores emergents amb les que estem intentant fer família ja que crec que és interessant trobar a gent que també busqui realitzar un recorregut llarg termini en el sector.

7. Quina és la teva motivació per seguir treballant en aquest sector?

Crec que sempre he tingut molta capacitat creativa. Des de petit que m’agrada l’art, la pintura, el teatre, la interpretació. Sempre he cregut que el productor es una persona tancada al despatx fent números, però també hi ha un component creatiu molt important. De fet aquesta tarda tinc una reunió amb la directora i guionista d’un dels projectes que estic intentant aixecar, i el fet de estar involucrat amb guió, càsting i tota la resta de nivells, m’encanta. Crec que és una tasca en que m’ho passo molt bé tot i saber que vindran moment molt difícils, projectes que cauran. Però per aquesta part estic molt motivat. També em motiva tot el que em queda per aprendre i tot el camí que em queda per recórrer.

8. Quin consell donaries a un productor que estigui començant?

En la meva curta trajectòria no tinc molt a dir, però fa res em van dir, a forma de broma, que no m’associes ni amb actors ni amb directors. Estic en el procés de descobrir si això és cert o no. L’únic que puc dir és que si entres en un projecte que sigui perquè hi creguis i hi veus una viabilitat real. Aquest és un dels temes més importants que s’ha d’entendre. Si no veus que això al cap i  a la fi és una indústria, un negoci, estaràs desubicat.

9. Que ha significat per tu guanyar el Premi Productor/a Emergent PAC en el Festival Filmets?

Va ser una sorpresa, que Productors Audiovisuals de Catalunya, d’on jo sóc, doni un reconeixement d’aquesta índole al nostre primer projecte. Em va ajudar a ubicar-me i a prendre consciència del que he fet. Sincerament quan vam acabar “Pocos, buenos y Seguros” , van haver-hi tants problemes que ara em sorprèn quan la gent em diu que els hi ha agradat certs aspectes de la narrativa audiovisual, que en realitat van sorgir arrel de solucionar alguns d’aquests problemes. Em vaig adonar allà de les meves limitacions a nivell de producció i direcció. Em vaig donar compte que volia aprendre més i fer més. Aquest premi m’ha ajudat a entendre que sí puc fer-ho, m’ha motivat moltissim i m’ha donat l’empenta per tirar endavant nous projectes.

A més la dotació econòmica del premi, juntament amb la d’altres premis que hem rebut, la volem utilitzar en trobar algú que comenci amb producció executiva del projecte que dona continuïtat a “Pocos, buenos y seguros”. Un projecte amb una més que notable dificultat de producció.

Recupera el trailer de Buenos, Pocos y Seguros

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *