13 de setembre 2021.
Des de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), apostem per visibilitzar a professionals de la producció en actiu, mitjançant entrevistes. L’objectiu és conèixer amb profunditat l’actualitat i el futur de la producció audiovisual des del punt de vista de les productores sòcies.
Avui tenim el plaer de xerrar amb la Paloma Zapata, productora de La Fábrica Naranja.
1 Parla’ns una mica de la història de la teva productora i de quina és la vostra línia editorial?
La Fábrica Naranja la vaig fundar el 2005 com un col·lectiu. Fins al 2008 no la vaig constituir com a productora audiovisual.
Jo vaig estudiar Belles Arts i l’objectiu principal de la productora era generar treball per mi mateixa. Com hi havia estudiat Belles Arts m’interessava un treball més artístic, així vaig començar als vídeos musicals. Fins al 2016 ha sigut la base de treball de la productora; treballant amb discogràfiques i la indústria musical de Londres que és on hi ha un gran mercat del vídeo musical. El 2016 amb el músic De Pedro ens vam anar a Senegal per a realitzar un documental musical. Van ser diversos anys de treball, des de 2014 fins a l’estrena el 2016. Va ser la manera de començar i aprendre de com funcionava la indústria i el món de la producció pròpia; ja que fins aquest punt treballàvem per clients externs fent publicitat i videoclips. Finalment, el documental es va vendre a Movistar+, Al Jazeera, va anar a diferents festivals, i per tant vam veure possible produir aquest tipus de contingut.
Actualment estem produint sis llargmetratges al mateix temps. Sempre són projectes relacionats amb la música i que ens distingeix d’altres productores. També és important que tingui un apartat cultural, social i autoral; allunyant-nos una mica del contingut més comercial.
2 Què significa per a tu ser productora? Quin valor aporta la tasca d’una productora independent al mercat?
Avui dia el sector està en una situació on es genera molta indústria a través de les plataformes com Amazon, Netflix, HBO, etcètera. Això està molt bé per la nostra indústria; però treballen sobre algoritmes, igual a com es treballa a la publicitat, en una mena de producció industrial. Això deixa fora a part d’un públic que demana contingut d’autor i social. Com a exemple tenim la referència de Filmin i el seu auge dels últims anys.
Evidentment per la indústria és positiva l’existència de les grans plataformes com les ja mencionades; però també existeix un lloc per les productores independents. La productora independent té un gran valor social i artístic, i és vital per aconseguir que no desaparegui cert contingut i no només acabi existint el contingut que demana el mercat o el gran públic, o el que ens pugui aconsellar un algoritme.
3 Quina és la situació actual de la producció independent?
La situació actual no és negativa, des de la meva experiència. Hi existeixen diverses ajudes en l’àmbit europeu i estatal que són un gran impuls pel finançament: des de MEDIA Europa, ICAA, o ICEC a Catalunya. Són fons públics que funcionen per finançar aquests tipus de projectes, a més d’altres vies com la privada o els festivals de cinema, on funcionen força bé els laboratoris de projectes.
La productora independent té un gran valor social i artístic, i és vital per aconseguir que no desaparegui cert contingut i no només acabi existint el contingut que demana el mercat o el gran públic, o el que ens pugui aconsellar un algoritme.
4 Què és el que et decideix a entrar en un projecte?
Sobretot que tingui opcions d’obtenir el finançament. És vital com a punt de partida. Saber si el projecte es podrà finançar mitjançant les vies que coneixem: televisions, finançament públic, etcètera.
Per altra banda, que sigui un bon projecte, amb un bon guió, que tingui valor cinematogràfic, si existeix un valor social…
En general sempre he produït projectes propis, però ara que comencem a produir projectes d’altres persones, per exemple, comencem a tenir en compte que hi hagi paritat pel que fa a directors i directores.
5 De quina producció estàs especialment orgullosa? Per què?
Podria anomenar En busca de la singla, que encara no s’ha estrenat. Em sento molt orgullosa del projecte perquè rescatem a un personatge com Antonia Singla, que va ser una artista increïble, una bailaora sorda, que va desaparèixer del mapa tot i els seus valors artístics.
És una coproducció amb alemanya, amb l’ajuda MEDIA, va ser el projecte amb més puntuació de l’ICAA, tenim la col·laboració de TV3, Movistar+, la Fundació Aura com a finançament privat, a més d’algunes beques. És un projecte que pel que fa a la producció està funcionant molt bé.
6 Quins són els principals reptes de ser una productora?
El més complicat és conciliar la vida professional i la familiar. Sobretot si ets una dona. Jo tinc dues filles i realment és complicat ser mare i empresària.
Ser fidel als teus principi i valors. D’aquesta manera aconseguiràs ser feliç si produeixes els projectes que t’agradin, sense deixar-te emportar per la indústria.
7 Quina és la teva motivació per seguir treballant en aquest sector?
El meu treball em motiva bastant perquè aconsegueixes ajudar a fer créixer un projecte i pots aconseguir que aquest projecte existeixi. Encara tinc més motivació si aquests projectes tenen certs valors.
8 Un consell per a una productora que comença.
Ser fidel als teus principi i valors. D’aquesta manera aconseguiràs ser feliç si produeixes els projectes que t’agradin, sense deixar-te emportar per la indústria. És una mica Paulo Coelho, però crec que és important ser fidel i conseqüent als teus principis i valors. Així crec que podràs ser feliç i estar satisfet amb el teu treball.